احتمالا اسم روش بازاریابی دیجیتالی یا دیجیتال مارکتینگ به گوشتان خورده است. اما تا چه میزان با این روش آشنا هستید؟ آیا از اهمیت استفاده بازاریابی دیجیتال برای کسب و کارها با خبر هستید؟ آیا مهمترین تکنیکهای بازاریابی دیجیتال را میشناسید؟ آیا با مهمترین معیارها برای اندازهگیری استراتژی دیجیتال مارکتینگ آشنا هستید؟
در این پست میخواهم تعریف دقیقی از دیجیتال مارکتینگ، اهمیت آن برای کسب و کارها، مهمترین تکنیکهای بازاریابی دیجیتالی، مهارتهای لازم برای تبدیل شدن به یک بازاریاب دیجیتال، معیارهای اندازه گیری دیجیتال مارکتینگ و بهترین منابع یادگیری دیجیتال مارکتینگ را در اختیارتان قرار دهم.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
طبق تعریف، به هر روش تبلیغاتی که به دنبال بازاریابی محصولات و خدمات از طریق دستگاههای الکترونیک است، دیجیتال مارکتینگ گفته میشود. برخی از افراد به روشهای بازاریابی دیجیتال، آنلاین مارکتینگ نیز میگویند (این دو روش کمی با هم تفاوت دارند).
دیجیتال مارکتینگ تاریخچه طولانیتری نسبت به بازاریابی انلاین دارد و اولین تبلیغ دیجیتالی دنیا به یک تبلیغ پولی که از طریق رادیو در سال 1922 و از ایستاگاه رادیویی WEAF در شهر نیویورک انجام شد، برمیگردد.
اهمیت استفاده از دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ به کسب و کارها کمک میکند تا به مخاطبین بیشتری دسترسی داشته باشند و مخاطبهایی را هدف قرار دهند که به محصولات و خدمات آنها بیشتر علاقهمند هستند. اغلب روشهای آنلاین دیجیتال مارکتینگ مقرون به صرفه هستند و به شما اجازه میدهند تا میزان موفقیت کمپینهای تبلیغاتی خود را اندازه گیری نمایید.
این ویژگیها باعث شده است که دیجیتال مارکتینگ به عنوان استراتژی اصلی بازاریابی اکثر شرکتها کوچک و بزرگ دنیا، تبدیل شود.
انواع روشهای بازاریابی دیجیتال
روشهای بازاریابی دیجیتال به دو دسته اصلی کانالهای آنلاین مارکتینگ و آفلاین مارکتینگ تقسیم بندی میشوند. روشهای آفلاین که شامل تبلیغات تلویزیونی، رادیویی و … میشوند، از قدمت بیشتری نسبت به روشهای آنلاین مارکتینگ برخوردار هستند.
در عوض روشهای آنلاین مارکتینگ مقرون به صرفه، هدفمندتر و قابل اندازهگیری میباشند. در ادامه توضیح بیشتری در مورد هر کدام از این کانالهای بازاریابی دیجیتالی در اختیارتان قرار خواهم داد.
1-روشهای آنلاین مارکتینگ
به تمامی روشهای بازاریابی که از طریق اینترنت و در فضای آنلاین جهت بازاریابی محصولات و خدمات کسب و کارها انجام میشود، آنلاین مارکتینگ گفته میشود. در ادامه مهمترین استراتژیهای بازاریابی آنلاین را برای شما توضیح خواهم داد.
بهینه سازی برای موتورهای جستجو (سئو)
سئو (SEO) یکی از تکنیکهای محبوب دیجیتال مارکتینگ به شمار میآید. فرآیند سئو، سعی در افزایش کمیت و کیفیت ترافیک ارگانیک ورودی وبسایتها و افزایش رتبه بندی صفحات وبسایت در صفحه SERP دارد. سئو یکی از ابزارهای قدرتمند بازاریابی دیجیتالی به حساب میآید و کسب و کارها سرمایهگذاری زیادی بر روی بهینه سازی وبسایت خود میکنند.
اگر سئو به عنوان یکی از استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ کسب و کار شما است و برای انجام آن به یک شخص حرفهای نیاز دارید، میتوانید از خدمات سئو (SEO) من استفاده کنید تا با پیاده سازی تکنیکهای مختلف سئو بر روی وبسایت شما، رتبه بندی آن را بهبود ببخشم و ترافیک هدفمند بیشتری را برای شما به ارمغان بیاورم.
بازاریابی محتوایی
بازاریابی محتوایی (Content Marketing)، استراتژی است که در آن محتوای مرتبط و با ارزش برای کاربران هدف ایجاد و انتشار داده میشود. هدف بازاریابی محتوایی جذب مشتریان بالقوه و تبدیل آنها به مشتری است.
تولید و انتشار محتوا در وبسایت میتواند بر روی سئو نیز تاثیرگذار باشد. ایجاد شبکه محتوایی معنادار در راستا موضوع اصلی وبسایت، به شما کمک میکند تا برای تعداد زیادی از کلمات کلیدی مدنظرمان رتبه بندی شوید
اگر برای وبسایتتان به دنبال محتوای بهینه شده هستید، میتوانید با ثبت سفارش تولید محتوا مورد نیاز خود، در مدت زمان کوتاهی به محتواهای بهینه شده و منحصر به فردی دست پیدا کنید.
بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی
سوشال مارکتینگ یا بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی یکی دیگر از تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ به شمار میآید. در این روش با تولید محتوا با کیفیت و انتشار آن در شبکههای اجتماعی، برند خود را تبلیغ کرده و آگاهی از برندتان را افزایش خواهید داد.
استفاده از شبکههای اجتماعی به کسب و کارها کمک میکند تا به صورت مستقیم با مشتریان خود تعامل ایجاد کنند و با نیازها و علاقهمندی آنها آشنا شوند.
پرداخت به ازای کلیک یا PPC
در این روش تبلیغات خود را در پلتفرمهای مختلف منتشر میکنید و در صورت کلیک شدن آنها، مبلغی را پرداخت خواهید کرد. رایج ترین نوع تبلیغات PPC، تبلیغات گوگل یا همان گوگل ادز میباشد. علاوه بر آن تبلیغات پولی فیسبوک، تبلیغات پولی پینترست، تبلیغات پولی آمازون، تبلیغات پولی توئیتر و … نیز وجود دارند که هر کدام مزیت خاص خود را دارند.
ایمیل مارکتینگ
منظور از بازاریابی ایمیلی، ارسال یک پیام تجاری برای گروهی از افراد با استفاده از ایمیل میباشد. به طور کلی هر ایمیلی که به مشتریان بالقوه یا مشتریان فعلی ارسال میشود، میتواند به عنوان نوعی بازاریابی ایمیلی در نظر گرفته شود.
با استفاده از این روش میتوانید به لیستی از مشتریان و سرنخهای کسب و کار خود ایمیل بزنید و انتشار یک محتوای جدید، محصول یا خدمات جدید و تخفیفهای تازه خود را اطلاع رسانی کنید.
2-روشهای دیجیتال مارکتینگ آفلاین
به استراتژیهایی که در آن تبلیغات و محتوای یک کسب و کار را از طریق دستگاههای دیجیتالی غیر اینترنتی منتشر میشود، روشهای بازاریابی آفلاین میگویند.
این روشها شامل بازاریابی تلفنی، بازاریابی تلویزیونی، بازاریابی رادیویی و بازاریابی محیطی ارتقا یافته میباشد.
مهارتهای مورد نیاز برای تبدیل شدن به یک بازاریاب دیجیتالی
اگر میخواهید به یک بازاریاب دیجیتالی ماهر تبدیل شوید، باید 7 مهارت اصلی و کلیدی را در خودتان تقویت کنید. این مهارتها در کنار هم به شما کمک میکنند تا یک کسب و کار را به اهداف بازاریابی دیجیتالی خود برسانید.
1-آنالیز داده
منظور از آنالیز داده، استفاده از روشهای کاربردی و نرم افزارهای مدرن برای جمع آوری و پردازش طیف گستردهای از اطلاعات و تعاملات آنلاین بازار هدف کسب و کارتان، میباشد. ابزارهای مدرن به بازاریابها کمک میکنند تا اطلاعات مورد نظر خود را به راحتی جمع آوری و تجزیه و تحلیل کنند.
2-تولید محتوا
تولید محتوا، قلب تپنده هر استراتژی دیجیتال مارکتینگ است. با یادگیری مهارتهای مرتبط با تولید محتوا میتوانید مخاطبهای هدف کسب و کارتان را به سمت برند خود جذب کنید. برای اینکه استراتژی تولید محتوا شما در طولانی مدت تاثیرگذار بماند، توصیه میکنم که محتوا همیشه سبز و ارزشمند تولید نمایید.
3-بهینه سازی موتور جستجو
الگوریتمهای گوگل هر روز در حال تغییر هستند و به سمتی حرکت میکنند تا بهترین و مرتبطترین جواب را برای پرسجوهای کاربران خود پیدا کنند. مهارت سئو یکی از مهمترین مهارتهایی است که یک دیجیتال مارکتر باید کسب کند.
برای آموزش کارآمدترین تکنیکهای سئو، توصیه میکنم که از همین امروز یادگیری تکنیکهای سئو سمنتیک را شروع کنید.
4-CRM
CRM یا سیستم مدیریت ارتباط با مشتری یک ابزار ضروری برای هر کسب و کاری است. CRM با تحت نظر گرفتن تعاملات بین مشتریان و کسب وکار میتواند حجم بالایی از اطلاعات را تجزیه و تحلیل کند و نیازهای رو به رشد مشتریان را شناسایی کند.
5-مهارتهای ارتباطی
یک دیجتال مارکتر حرفهای باید دارای مهارتهای ارتباطی در سطح بالایی باشد تا بتواند پیامهای تاثیرگذار ایجاد کند و با مشتریان روابط قوی ایجاد نماید و اعتماد آنها را جلب کند.
6-شبکههای اجتماعی
رسانههای اجتماعی به پلتفرمهایی جهت گفتگو عمومی و تعامل بین مشتری و کسب و کارها تبدیل شدهاند. دیجیتال مارکترها میتوانند از پتانسیل موجود در شبکههای اجتماعی به نفع خود استفاده کنند و پیامهای بیزینس را به آنها انتقال دهند. مهارتهای شبکههای اجتماعی چیزی بیش از ارسال مداوم محتوا است. کیفیت محتوا، مرتبط بودن محتوا و سرگرم کننده بودن محتوا 3 فاکتور مهم دیگری هستند که در هنگام ایجاد استراتژی سوشال مارکتینگ باید رعایت شوند.
7-مهارتهای پایه طراحی
در حال حاضر کاربران به محتوا بصری بیش از محتوا نوشتاری علاقه نشان میدهند. ویدیوها در حال تسخیر اینترنت میباشند و به دلیل داشتن نرخ تبدیل بالا و تاثیر زیاد بر روی سئو، از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
معیارهای اندازه گیری یک استراتژی بازاریابی دیجیتال
بازاریابی دیجیتالی کلید اصلی موفقیت هر شرکتی است که میخواهد حضور آنلاین خود را آغاز کند یا گسترش دهد. استفاده از شاخصهای عملکرد مشخص، به کسب و کارها کمک میکند تا استراتژیهای خود را بهبود ببخشند و نتایج بهتری کسب کنند. در این بخش میخواهم 13 مورد از معیارهای اصلی برای سنجش استراتژی بازاریابی دیجیتال را به شما معرفی کنم که با استفاده از آنها میتوانید عملکرد استراتژیهای بازاریابی دیجیتالی خود را مورد سنجش قرار دهید.
1-تعداد کل بازدیدهای وبسایت
هر کسب و کار برای تثبیت حضور خود در اینترنت به یک وبسایت نیاز دارد. یکی از مهمترین معیارهای دیجیتال مارکتینگ تعداد بازدیدهایی است که از وبسایت انجام میشود. در یک سناریو ایدهآل تعداد بازدیدهای وبسایت در یک دوره زمانی مشخص، باید افزایش پیدا کند. در صورت
کاهش بازدید وبسایت باید بر روی افزایش جذابیت وبسایتتان برای مشتریان وقت بگذارید و دلیل کاهش ترافیک ورودی وبسایت را پیدا کنید.
2-شناسایی ترافیک مرتبط با هر کانال
علاوه بر دانستن حجم کل ترافیک، مهم است بدانید هر بازدید کننده از کجا آمده است. شما باید منابع ترافیک ورودی به وبسایت را از هم جدا کنید و هر کدام را تجزیه و تحلیل نمایید.
برای مثال اگر حجم کمی از ترافیک ورودی مربوط به جستجوهای ارگانیک هست، باید استراتژی سئو خود را بهبود ببخشید.
3-لینکهای ورودی به وب سایت
اندازه گیری لینکهای ورودی به وبسایت یا بکلینکها، برای ارزیابی استراتژی لینکسازی شما مهم خواهد بود. ابزارهایی مانند Moz و SEMrush به شما کمک میکنند تا پروفایل بکلینک وبسایتتان را بررسی کنید.
نکته: در وب فارسی بسیار کم اتفاق میافتد که به صورت طبیعی بکلینکی بدست بیاید. اکثر بکلینکهای با کیفیت به صورت خرید ریپورتاژ حاصل میشوند.
4-تعداد بازدیدکنندگان جدید در مقابل بازدیدکنندگان بازگشتی
مقایسه تعداد بازدیدکنندگان جدید با تعداد بازدیدکنندگان بازگشتی، روشی بسیار کارآمد برای اندازهگیری اثربخشی محتواهای جدید و وب سایت شما است. برای استفاده از این معیار، با تعیین یک دوره زمانی ارزیابی، که معمولاً هفتگی یا ماهانه (در گوگل آنالیتیکس به صورت 28 روزه میباشد) است، شروع کنید.
درصد بازدیدکنندگان بازگشتی نشان می دهد که محتوای شما چقدر جذاب است.
5-میزان تعامل در هر بازدید
داشتن ترافیک بالا بسیار عالی است. اما چیزی که هر کسب و کار به دنبال آن میباشد، تعامل بازدیدکنندگان با محتوای آنها است. تعامل بازدیدکنندگان خود را زیر نظر بگیرید و بررسی کنید که چه نوع محرکهایی باعث تحریک تعامل آنها میشود.
با گذشت زمان الگوهایی را بدست میآورید که میتوانند باعث بهبود استراتژی تولید محتوا شما شود.
6-نرخ پرش
نرخ پرش یا Bounce Rate بیان کننده تعداد افرادی است که بدون باز کردن صفحات دیگر یا انجام هر گونه اقدامی، از یک صفحه از وبسایت شما بازدید کرده و آن را ترک کردهاند.
داشتن نرخ پرش بالا یک سیگنال مشخص از ضعف استراتژی دیجیتالی هر کسب و کاری است. استفاده از محتوای ارزشمند و قرار دادن CTAهای جذاب میتواند به کاهش نرخ پرش کمک کند.
7-نرخ خروج
برخلاف Bounce Rate، معیار Exit Rate نشان میدهد که چند کاربر از یک صفحه خاص، وبسایت را ترک کردهاند.
نرخ خروج یک معیار مهم برای شناسایی حفرهها در استراتژی نرخ تبدیل هر کسب و کار است. صفحهای که از نرخ خروج بالا برخوردار باشد احتمالا دارای محتوایی است که نیاز کاربران را بر طرف نمیکند.
8-ترافیک موبایل
اکثر مردم از دستگاههای تلفن همراه برای مرور و گردش در اینترنت استفاده میکنند. به همین دلیل ترافیک موبایل یکی از حیاتی ترین استراتژیها برای هر کسب و کار است.
داشتن وبسایت رسپانسیو که در تمامی دستگاهها و مرورگرها به درستی نمایش داده شود بسیار مهم است و میتواند نرخ پرش و نرخ خروج صفحات وب را کاهش دهد.
9-نرخ کلیک (CTR)
نرخ کلیک یکی از مهمترین معیارهای دیجیتال مارکتینک در زمینه سئو، بازاریابی ایمیلی و کمپینهای PPC به شمار میآید. نرخ کلیک نسبت کاربرانی است که بر روی یک لینک خاص کلیک میکنند به تعداد کل کاربرانی که آن را مشاهده میکنند.
10-هزینه به ازای هر بازدید کننده (CPV) و درآمد به ازای هر بازدید کننده (RPV)
هزینه هر بازدیدکننده شامل تمام سرمایه گذاری است که برای جذب یک بازدید کننده انجام میشود، در مقابل درآمد به ازای هر بازدیدکننده تخمین میزند که برند شما با هر بازدید چقدر درآمد کسب میکند.
اگر RPV بالاتر از CPV باشد، تلاشهای دیجیتال مارکتینگ انجام شده، ارزشمند خواهد بود.
11-هزینه هر تبدیل
ابتدا باید مشخص کنید که چه چیزی را به عنوان تبدیل درنظر میگیرید. این میتواند تبدیل یک بازدید کننده به سرنخ، دانلود یک فایل یا حتی اقدام به خرید چیزی باشد. پس از مشخص شدن پارامتر مورد نظر شما، باید بر روی پایین نگه داشتن هزینههای مرتبط با آن تبدیل کار کنید.
12-معیار امتیاز خالص پروموتر
امتیاز خالص پروموتر یک معیار است که برای تعیین میزان وفاداری مشتریان استفاده میشود. این معیار با استفاده از پرسیدن یک سوال از مخاطبهای کسب و کار بدست میآید. معمولا سوال”چقدر احتمال دارد که این شرکت را به یک دوست یا همکار توصیه کنید؟” از طریق ایمیل به مشتری ارسال میشود و مشتریان باید با مقداری بین 0 تا 10 به آن پاسخ دهند.
افرادی که مروج کسب و کار هستند (امتیاز 9 تا 10): به برند شما بسیار علاقهمند هستند و با احتمال بالایی آن را به اشخاص ثالث معرفی میکنند.
افراد منفعل (امتیاز 7 تا 8): از خدمات ارائه شده راضی هستند اما علاقهای به آن ندارند.
افراد مخالف (امتیاز 0 تا 6): مشتریان ناراضی که نظرات منفی در مورد برند شما منتشر میکنند.
13-نرخ تعامل
نرخ تعامل معیاری است که میتواند در کانالهای بازاریابی دیجیتال مختلفی از آن استفاده کنید. اما معمولا در استراتژیهای سوشال مارکتینگ مورد استفاده قرار میگیرد. هدف این معیار شناسایی درصدی از کل مخاطبان برند است که به طور فعال با محتواهای پست شده درگیر میباشند و برای آنها، لایک، کامنت میگذارند یا آنها را اشتراک گذاری میکنند.
تفاوت دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی درونگرا
دیجیتال مارکتینگ به معنی بازاریابی خدمات و محصولات به وسیله رسانههای دیجیتالی است. هر استراتژی بازاریابی که با استفاده از دستگاههای دیجیتالی انجام میشود یک نوع بازاریابی دیجیتالی است. برای مثال بازاریابی موتور جستجو، تبلیغات بنری در وبسایت و کمپینهای سوشال مارکتینگ، همگی نمونهای از تاکتیکهای بازاریابی دیجیتالی هستند.
با اینکه روشهای زیادی برای انجام بازاریابی دیجیتال وجود دارد، این اصطلاح به خودی خود دلالت بر هیچ نوع استراتژی ندارد. بازاریابی دیجیتالی بیشتر شبیه به یک جعبه ابزار است که میتوانید از آن برای افزایش آگاهی از برند، دریافت ترافیک بیشتر و دیده شدن آنلاین استفاده کنید. در ضمن استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ میتوانند در کوتاه مدت شما را به اهدافتان برسانند.
برخلاف دیجیتال مارکتینگ، بازاریابی درونگرا یک استراتژی بازاریابی مشخص و تعریف شدهای است که دارای مراحل مشخصی است. بازاریابی درونگرا با استفاده از تاکتیکهای دیجیتال مارکتینگ مانند سئو و وبلاگ نویسی کار میکند و به کسب و کارها کمک میکند تا مشتریان بالقوه و کاربران مشخصی را هدف قرار دهد.
بازاریابی درونگرا یک روش مارکتینگ بلند مدت است که نتایج آن بعد از گذشت مدت زمان طولانی بدست میآید.
از کجا میتوان اصول دیجیتال مارکتینگ را یاد گرفت؟
منابع بسیار زیادی وجود دارند که به صورت رایگان یا با دریافت مبلغ مشخصی، اصول دیجیتال مارکتینگ را به شما آموزش میدهند. شما هر آموزشی که بخواهید میتوانید در یوتیوب پیدا کنید و دیجیتال مارکتینگ نیز از این قضیه مستثنی نیست.
یکی از بهترین منابع برای یادگیری دیجیتال مارکتینگ Google Digital Garage است. شما میتوانید به صورت رایگان در این دوره شرکت کنید و پس از انجام آزمونهای آن یک مدرک از طرف گوگل دریافت نمایید. علاوه بر آن آموزشهای زیادی در لینکدین، مقالات آموزشی Hubspot و سایر منابع وجود دارد که با یک جستجو در گوگل میتوانید همه آنها را پیدا کنید.
از کجا میتوان خدمات دیجیتال مارکتینگ دریافت کرد؟
از آنجایی که دیجیتال مارکتینگ به عنوان اصلیترین استراتژی بازاریابی اکثر کسب و کارها مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از خدمات حرفهای بازاریابی دیجیتال برای کسب موفقیت هر کسب و کار حیاتی میباشد.
در صورتی که به دنبال ایجاد وبسایت برای کسب و کار خود هستید میتوانید از خدمات طراحی وبسایت من استفاده کنید تا یک وبسایت حرفهای با توجه به نیاز کسب و کارتان بدست بیاورید.
خدمات سئو وب سایت من به شما کمک میکند تا رتبه بندی صفحات وبسایتتان را افزایش دهید و ترافیک ارگانیک و مرتبط ورودی صفحات وبسایتتان را بالا ببرید.
محتوا به عنوان یک عامل بسیار مهم و تاثیرگذار در هر فرآیند دیجیتال مارکتینگ نقش بازی میکند. در صورتی که برای صفحات وبسایت و وبلاگ خودتان به محتوای منحصر به فرد نیاز دارید که به تمامی سوالات کاربران شما پاسخ دهد، میتوانید از خدمات تولید محتوا وبسایت استفاده کنید.